Dijsselbloem raakt zijn voorzitterschap van de eurogroep waarschijnlijk eind deze zomer kwijt. Ook Fugro-baas Paul van Riel vreest voor zijn baan als Boskalis zijn bedrijf overneemt. Zijn boodschap aan de baggeraar: niet doen die overname. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Volgens Börsen-Zeitung overweegt staatsbank KfW rente te betalen aan kredietnemers. De partijen die voor het gratis geld en een beetje bonus in aanmerking komen zijn banken en spaarbanken, maar onduidelijk is om welke instellingen het precies zou gaan.

Vanwege zijn hoge rating kan KfW zelf tegen negatieve rentes lenen in de geld- en kapitaalmarkt, waardoor de staatsbank in principe geen geld hoeft te verliezen door tegen negatieve rentes het geld weer uit te lenen.

2.
En waarom zijn partijen nou ook al weer bereid geld tegen negatieve rentes uit te lenen? De ECB probeert door middel van grootschalige obligatieaankopen en de negatieve depositorente voor banken de kredietverlening weer op gang te krijgen.

Door deze maatregelen zitten banken steeds vaker opgescheept met overtollige kasreserves. En als de banken aan het einde van de dag de reserves niet aan iemand hebben uitgeleend, blijft het geld op de rekening bij de ECB staan en moet hierover een rente van 0,20 procent worden betaald. Een bank is dus beter af de overtollige kas uit te lenen aan een veilige partij tegen een rente die minder negatief is dan de depositorente bij de ECB.

3. En rentestanden voor veilige eurolidstaten zijn vanochtend naar een nieuw dieptepunt gedaald nadat ECB-president Draghi gisteren tijdens de persconferentie aangaf vol gas te blijven geven, en de obligatieaankopen van 60 miljard euro per maand te zullen doorzetten. De Duitse 10-jaars rente – de benchmark voor de Eurozone – daalde naar een nieuw dieptepunt van 0,08 procent. De Nederlandse 10-jaars rente bereikte ook een nieuw dieptepunt, namelijk op 0,22 procent.

Vanochtend zei zakenbank RBS dat de Duitse 10-jaars rente zal dalen naar -0,13 procent. Inmiddels heeft ongeveer 35 procent van de obligaties die de ECB kan opkopen een yield (effectieve rente) van minder dan 0 procent. Dat betekent dus dat de aankoopprijs van de obligaties hoger is dan alle resterende rentecoupons en de aflossing aan het einde van de looptijd.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

4. Waarschijnlijk zag Draghi al ruim voor de lancering van het obligatie-aankoopprogramma (QE) de bui al hangen met betrekking tot overdreven lage rentestanden die minder en minder te maken hebben met wat er in de reële economie gebeurt. In zijn toespraak in Jackon Hole in de zomer van 2014 zei Draghi dat eurolidstaten die een laag begrotingstekort en een lage staatsschuld hebben de fiscale armslag moeten benutten om de economie te stimuleren.

Deze landen, waaronder Duitsland en Nederland, zouden dan meer obligaties uit moeten geven die de ECB vervolgens in de secundaire markt weer zou kunnen opkopen. QE zou dan veel effectiever zijn omdat het geld dat de ECB bijdrukt ook daadwerkelijk in de reële economie terecht zou komen. Dit plan is waarschijnlijk door Duitsland met zijn fanatieke begrotingsdiscipline verworpen. En daarom neemt de voorraad van obligaties waaruit Draghi kan putten af, en dreigen steeds meer obligaties off-limit te raken voor de ECB omdat de yield te negatief is.

5. Europese autoverkopen zijn in maart voor de 19e maand op rij gegroeid. Vorige maand werden er in de EU 1,604 miljoen nieuwe personenauto’s op kenteken gezet, een groei van 10,6 procent vergeleken met dezelfde maand in 2014. En dat was overigens het sterkste groeitempo in de aflopen twaalf maanden. In Nederland was er daarentegen sprake van krimp van 1,1 procent in maart na twee maanden van lichte groei.

6.
Zuur voor Jeroen Dijsselbloem. De Spaanse minister van Financiën De Guindos gaat Dijsselbloems baan als voorzitter van de eurogroep naar verluidt overnemen. De voormalige EU-commissie President Barroso zei tegen de krant El Mundo dat het “bijna zeker is” dat Dijsselbloem aan het einde van de zomer zijn baan als voorzitter van het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurozone kwijt is aan de Spanjaard.

7.
De Spaanse uiterst linkse partij Podemos lijkt op weg te zijn langzamerhand mainstream te worden. Volgens de krant El Mundo hebben partijbonzen van Podemos vergadert met bankiers van Bank of America over de Spaanse economie. Beide partijen waren het er over eens dat het belastingstelsel hervormd moet worden. Dat klinkt toch een stuk minder revolutionair dan het auditen en deels afstempelen van de staatsschuld, een speerpunt in het partijprogramma van Podemos.

8. Fugro’s bestuursvoorzitter Paul van Riel heeft een boodschap voor Boskalis CEO Peter Berdowski: neem ons niet over, want dan snijd je jezelf in de vinger. Van Riel zei tegen het FD dat klanten van de bodemonderzoeker zouden weglopen als Boskalis de baas is geworden. Klanten zouden namelijk bang worden voor belangenverstelling omdat Fugro adviseert in haast alle sectoren waar Boskalis opdrachten aanneemt. En de klandizie zou het niet kosher vinden als Boskalis als eigenaar van Fugro op advies van de bodemonderzoeker werk uitvoert. Boskalis heeft een belang opgebouwd van 25 procent in Fugro, maar Berdowski beweert bij hoog en laag dat hij niet uit is op een overname.

9. Europese beurzen hebben de verliezen vandaag op zien lopen omdat beleggers toch wel een beetje nerveus beginnen te worden over Griekenland. Uit het nieuws van de afgelopen dagen blijkt dat Griekenland en de Eurozone nog geen stap dichterbij zijn gekomen om een akkoord te sluiten over noodfinanciering. De tijd begint te dringen, want volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s moet er voor medio mei een akkoord zijn om een Griekse default en erger te voorkomen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl